Maja 02, 2026, 21:30:32 pm

Autor Wątek: BMW C-Evolution.  (Przeczytany 18486 razy)

mirek

• Gość
BMW C-Evolution.
« dnia: Września 23, 2018, 19:51:54 pm »
Prąd. To słowo ostatnio mocno mnie elektryzuje. Odbieram je jako przyszłość. Więc musiałem sprawdzić. :)
Skuter... :( No trudno, pominę pozycję i całe zagadnienie tych pojazdów a skoncentruję się na istocie sprawy.
Kilka trybów jazdy. Różnią się dynamiką, prędkością maksymalną i stopniem odzyskiwania energii. Mnie przekonał, po kilku próbach tryb Dynamic. Pełna moc w każdej chwili i max odzysk. Podczas tego ostatniego hamowanie "silnikiem" jest bardzo mocne ale można to regulować manetką ga... potencjometrem chyba. ;;) Tak więc po szybkim przyzwyczajeniu inne tryby przestały być dla mnie w jakikolwiek sposób atrakcyjne. Po takim hamowaniu na liczniku przybywał 1-2 km do dystansu skutera. Rewela! Jazda po mieście to bajka. Cisza, to zaskakuje chyba bardziej niż to jak się zbiera. A zbiera się jak średniej klasy motocykl. Oczywiście dookoła się słyszy o super przyspieszeniach ale spokojnie... Ten brak dźwięku potęguje chyba to wrażenie. Rąk wbrew ostrzeżeniom mi nie wyrwał. :P 0-10 km/h jest bardzo łagodny, potem to już kwestia prawej dłoni/trybu. Najwięcej prądu "idzie" podczas jazdy ze stałą prędkością, to żadne zaskoczenie. Jacek, gościnnie występujący na poniższym filmie, na 50 km jazdy w stylu powiedziałbym rozrywkowym, zużył 70%. Wylot na DK10, Chrośna i te sprawy... ;;) Jeżdżąc trochę mniejsze km po mieście, zużyliśmy z Magdą około 35%. Przejechanie 100 km w trybie miejskim ale w stylu easy, jest jak najbardziej możliwe. V max to 128km/h.
Dla mnie? Bomba. Co ja gadam... BOMBA!!! :wings:
Czekam na rozwój tych pojazdów. To jest przyszłość. :thumbup:

P.S. Chciałbym podziękować Dominikowi z Dynamica, za profesjonalizm, cierpliwość dla wnikliwych wręcz trudnych  :P pytań, wiedzę i zaangażowanie. Ten człowiek może, i powinien, być przykładem dla innych.  :notworthy:

Offline Duch

• KMZ K-650, Honda XL600V Transalp, Suzuki DL AL7 650XT V-Strom [R.I.P.], BMW F900GS Adv
  • Administrator
  • 300 km/h
Odp: BMW C-Evolution.
« Odpowiedź #1 dnia: Września 23, 2018, 20:06:42 pm »
Wszystkie zalety tego pojazdu, Twoja pozytywna opinia i fakt, że to przyszłość nie zmienia faktu, że jest to tylko "przyrząd do wietrzenia....". W dodatku elektryczny.

Jak kiedyś poruszanie się pojazdem z silnikiem spalinowym będzie karane śmiercią to rozważę poważnie elektryczny motocykl.
Yet you can't get a promotion, you won't retire, and despite your best efforts, you refuse to die.

Offline Derkoś

• BMW GS 900 Adv
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #2 dnia: Września 23, 2018, 20:56:23 pm »
To jest przyszłość prędzej czy później nas to dopadnie, samo to że elektryk mnie nie odstrasza tylko te odległości i ładowanie nad trzeba jeszcze myśleć  :)

Design mi się widzi  :naughty:

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #3 dnia: Września 23, 2018, 21:54:01 pm »
To jest przyszłość prędzej czy później nas to dopadnie, samo to że elektryk mnie nie odstrasza tylko te odległości i ładowanie nad trzeba jeszcze myśleć  :)

Biorąc pod uwagę fakt czym teraz jeździsz i ile to to pali, różnica w zasięgu raczej niewielka...  ;;)
Problemem nie jest problem.
Problemem jest twoje podejście do problemu.

https://www.youtube.com/user/TheVineks

Offline Derkoś

• BMW GS 900 Adv
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #4 dnia: Września 23, 2018, 21:55:24 pm »

Biorąc pod uwagę fakt czym teraz jeździsz i ile to to pali, różnica w zasięgu raczej niewielka...  ;;)

Patrz jaki spostrzegawczy  :smoke: tylko zatankuje w moment a elektryka ?

Offline Duch

• KMZ K-650, Honda XL600V Transalp, Suzuki DL AL7 650XT V-Strom [R.I.P.], BMW F900GS Adv
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #5 dnia: Września 23, 2018, 21:56:50 pm »
Wymienisz baterie  ;)
Yet you can't get a promotion, you won't retire, and despite your best efforts, you refuse to die.

Offline Derkoś

• BMW GS 900 Adv
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #6 dnia: Września 23, 2018, 21:58:12 pm »
Jak poradzisz  :naughty: sprawdziłem i sam skuter skuter waży ok 270kg czyli tyle ile moja vfrka podejrzewam, że baterie ważą z połowę tego. A ładowanie trwa 4h , zdecydowanie wole moje 173 kunia i ich spalanie  :smoke: jednakże  taki sprzęcik do miasta jest spoko
« Ostatnia zmiana: Września 23, 2018, 22:06:44 pm wysłana przez Derkoś »

Offline zero.5

• BMW R1250GS
  • 220 km/h
« Odpowiedź #7 dnia: Września 24, 2018, 08:06:14 am »
Musicie pamiętać, że ten elektryk jest zarejestrowany na "B" ( moc do 11KW). Mnie sprzęt mocno zaskoczył, bo daje niesamowita frajdę, przyśpieszenie POWALA, wbrew temu co pisze Mirek, bo znając jego masę i moc maksymalną skuter wziął mnie z zaskoczenia. Sprzęt jest cichy, tak cichy, że ludzie go nie słyszeli, a to oznacza, że patrol drogówki będzie tak zaskoczony, że nie zdążą nawet złapać radaru. Powalająca jest tez cena, ale to wygląda trochę inaczej kiedy okazuje się, że 100 km kosztuje nas 2,50 PLN, a przeglądy są cztery razy tańsze niż w porównywalnym sprzęcie.
W związku z tym, że mnie osobiście pozycja "kiblowa" absolutnie nie kręci. Czekam na motocykl elektryczny... z niecierpliwością.
P.S. Pogoda jeszcze OK więc radzę spróbować C-evolution, wyrobić sobie opinie.

Offline Derkoś

• BMW GS 900 Adv
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #8 dnia: Września 24, 2018, 09:46:36 am »
Jak już pisałem elektryka to przyszłość, ale nie w naszym kraju, albo jeszcze długo długo poczekamy aż infrastruktura się rozbuduje, w trn mamy bodajże tyko i aż  4 miejsca do ładowania  :bag: ja sobie nie wyobrażam, żeby w środku dnia zabrakło prądu i muszę ładować 4h pojazd żeby jechać dalej.

Jeżdżę dość sporo do przyjaciół do Norwegii tam mają jobla na punkcie elektryków, ale maja korzyści takie, że autostrady i wjazd do miast (wjazd za każdym razem do miasta jest płatny) mają darmowe, a u nich w skali roku to spore pieniądze, dopłaty do kupna, darmowe parkingi, jeździ tych elektryków typu tesla, lexus cała masa, ale jak widziałem te kolejki do ładowania to nie wiedziałem czy się śmiać czy płakać  :laie: a chciałbym zauważyć, że stacji ładowania tam jest cała masa nawet na zwykłych parkingach gdzieś w polu stoją stacje dokujące

Offline zibi

• BMW R NINE T URBAN G/S
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #9 dnia: Września 24, 2018, 09:58:33 am »
Oczywistym jest że ładowanie nie będzie podstawową formą zasilania, a szybka wymiana akumulatorów na stacji benzynowej. Producenci będą musieli się dogadać co do standardu. 

Offline Derkoś

• BMW GS 900 Adv
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #10 dnia: Września 24, 2018, 10:39:13 am »
Oczywistym jest że ładowanie nie będzie podstawową formą zasilania, a szybka wymiana akumulatorów na stacji benzynowej. Producenci będą musieli się dogadać co do standardu.

Jakoś niechce mi się w to wierzyć bo w przypadku aut baterie są ulokowane praktycznie w całym podwoziu tak by srodek ciężkości się zgadzał, wiec w przypadku motocykla myśle że będzie bardzo podobnie i jeżeli nie ma tego jeszcze na Skandynawii to jeszcze sporo lat minie dopóki takie coś wyjdzie

Offline zibi

• BMW R NINE T URBAN G/S
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #11 dnia: Września 24, 2018, 10:57:34 am »
No to się zdziwisz, bo prace w VW już trwają i tej wiedzy nie mam z prasy lub Internetu. Inną rozważaną alternatywą jest sharing aut, tzn. wypożyczanie i przesiadanie się do naładowanego auta.

i proszę nie patrz co jest dziś, model używania/posiadania pojazdów zmienia się już dziś.

Offline Derkoś

• BMW GS 900 Adv
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #12 dnia: Września 24, 2018, 11:58:25 am »
Zibi nie mówię nie, idziemy do przyszłości, ale ja uważam że jeszcze trochę lat minie, to że już pracują to nic nie znaczy ;)

Co do wymienny baterii, przekrój nissana leaf który na ten moment ma największy zasięg z pojazdów elektrycznych

Jak wyobrażasz sobie szybka wymianę pomarańczowej baterii ? Bo jedyne rozwiązanie jak dla mnie to „odpiecie” budy od podwozia i wymiana.
W  motocyklu może być to łatwiejsze do rozwiązania z racji budowy
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

2. Czyli ta wymiana pojazdu wypożyczonego nie wyobrażam sobie jadąc na wakacje zapakowany po dach, auto mi się rozładowuje a ja na stacji przepakowuję torby dzieciaki do nowego auta i tak kilka razy  :bag: nie wspomnę, że ja akurat staram się dbać o auto, ale po jakimś śmierdzielu nie miałbym zamiaru wsiadać.

Trochę zboczyliśmy z tematu będę na PC to oddzielne wątek   :P
« Ostatnia zmiana: Września 24, 2018, 12:03:31 pm wysłana przez Derkoś »

Offline zibi

• BMW R NINE T URBAN G/S
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #13 dnia: Września 24, 2018, 12:13:26 pm »
1. Wjeżdżasz na kanał, baterie z dołu są odbierane w dół i na ich miejsce wjeżdżają nowe, mocowanie na zatrzaski, kwestia opracowania jednolitego standardu pomiędzy markami. Możliwe, ze mój holding zajmie się produkcją takich baterii.
2. Tak samo z bagażem, to kwestia modułowych pojemników na spakowanie się i szybkie przełożenie ich, nawet automatem do obejmowanego pojazdu.

Naprawdę to nie problem. W Polsce nam się tylko wydaje coś trudnego ponieważ dość mocno jesteśmy przywiązani do własności, ale zmienia się to.

Offline Derkoś

• BMW GS 900 Adv
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #14 dnia: Września 24, 2018, 12:23:34 pm »
1. Od dołu przyznać muszę, że nie jest głupi pomysł, ale sporo zmian będzie trzeba zrobić w budowie auta ze względu na miejsce , a zaczepy zrobić na porządnej ramie takie baterie ważą od cholery, ale jest to wykonalne. Następna kwestia jeżeli jakaś organizacja typu unia nie zadziała w takim kierunku żeby ujednolicić to koncerny wątpię że to zrobią bo jaki będzie sens kupowania audi BMW czy Fiat każda marka ma swoje rozwiązania ;)

2. Tu już lecisz ostro w robotykę ;)

Oczywiście to nie jest problem tylko kwestia czasu i pieniędzy