Maja 03, 2026, 01:12:19 am

Autor Wątek: Kamery Redleaf  (Przeczytany 8722 razy)

mirek

• Gość
Kamery Redleaf
« dnia: Lipca 18, 2016, 10:48:53 am »
Cztery lata temu postanowiłem kupić kamerkę. Nie zgłębiając tematu kamer sportowych popatrzyłem na allegro i kliknęliśmy Redleafa RD 32II + dodatkowy zestaw montażowy. Cena za wszystko 600 zyla bez paru złotych.
http://www.redleaf.pl/redleaf_rd32ii_sport_camera.html
Gwarancja dwa lata, brak polskiego menu, trochę śmieszny wygląd, czyli musi być dobrze. :P
Wbrew pozorom kamerka zaskakuje dobrą jakością nagrań i czasem pracy. Potrafiła dojść do 1,5 godziny (1280x720P 30fps). Używam czasu przeszłego bo akumulator jest już zmęczony i poddaje się po godzinie. Niestety jest wbudowany w urządzenie więc wymiana jest pewnym problemem. Akumulatorki są dostępne i posiadając lutownice można wymienić ten element. Oczywiście czas pracy jest uzależniony od ustawionej rozdzielczości i natężenia światła. Wieczorem kamera strasznie walczy o utrzymanie jakości co żre dużo prądu, a efekt i tak jest mizerny. Trochę sobie nie radzi, tak samo jak zajmuje jej chwilkę ogarniecie zmiany światła.
Kamerka po 1,5 roku zaczęła się wyłączać po max 1 minucie pracy. Została wysłana do dystrybutora, czyli Fox Foto i po 2 (słownie dwóch) dniach była u mnie, gotowa i chętna do dalszej pracy. Fajnym bajerem jest laserowy "celownik", pomaga w ustawieniu gdzie ma "patrzeć".

W związku z ograniczeniami czasowymi pracy kamery postanowiłem nabyć coś z wymienną baterią.
Pozytywne odczucia co do produktu w połączeniu z rewelacyjną obsługą dystrybutora mogły zaowocować jednym. Kolejnym Redleafem. Tym razem jest to model 5050+ OLED.
http://www.redleaf.pl/redleaf_sj5050_oled.html
Pierwsze testy wykazały 50 minut pracy przy rozdzielczości 1920x1080p 60fps. Obsługa bardzo prosta, jak zawsze dość duży zestaw montażowy. Teraz mam tego tyle że chyba sprzedawać zacznę. :P Pilot działa bardzo dobrze, tak więc nie trzeba się zniżać do selfiaka, fotkę można zrobić w 12MP. Po ściągnięciu apki można kontrolować kamerę telefonem, też działa to bardzo dobrze. Teraz czekam na dodatkowe akumulatorki z ładowarką i zmniejszyłem rozdzielczość na 1920x1080p 30fps bo komputer dostaje zapaści przy odtwarzaniu.  :lamo:

C.D.N.

« Ostatnia zmiana: Lipca 18, 2016, 10:52:21 am wysłana przez mirek »

Offline green_ninja

• Suzuki GSX 1250 FA 2014
  • 220 km/h
  • Black Suzuki POWER!!! LwG!
Odp: Kamery Redleaf
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 18, 2016, 10:55:26 am »
Czekamy na więcej info  :)

Daj znać jak z oporem powietrza podczas jazdy z kamerą na kasku

“ Naszym zadaniem życiowym nie jest prześciganie innych, lecz pokonywanie samych siebie. ”

mirek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 18, 2016, 11:03:07 am »
Też bylem ciekawy i starałem się to sprawdzić na obwodnicy Świecia. "Możetrochęcoś" ale nie wiem czy to faktycznie coś wniosło czy raczej sugestia bo kiedy o niej nie myślałem to było jak zawsze, czyli OK. :oki:

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 18, 2016, 11:22:09 am »
Ładny opis  :oki:
Ta nowa kamera wygląda bajerancko no i cena naprawdę niezła.
Jestem ciekaw jak będzie sobie radzić przy słabszym oświetleniu. Czekam na dalsze wrażenia i jakieś próbki obrazu :)
Czysty motocykl jeździ szybciej!

mirek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 18, 2016, 11:44:26 am »
Jestem ciekaw jak będzie sobie radzić przy słabszym oświetleniu.
Chyba lepiej ale to opinia po oberaniu nagrania na kamerce.
Czekam na dalsze wrażenia i jakieś próbki obrazu
Próbki zrobię na najniższej rozdzielczości bo obróbka stanowi, delikatnie mówiąc, problem dla naszego kompa. Stara zapisywała w AVI i hulało jak złe, nowa już ma w MOV i skończyło się rumakowanie. :P

mirek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 27, 2016, 10:25:24 am »

Pierwszy fragment to leciutka mgła, reszta już normalnie.
Nagrywam w najniższej rozdzielczości kamery, czyli 1080 30klatek.
Przy tej rozdzielczości czas zapisu kręci się w okolicach 90 minut na jednej baterii. Dokupiłem dwie zapasowe z ładowarką.
Czas na minusy urządzenia.
Troszkę nieprecyzyjna obsługa przyciskami na obudowie, o ile włączanie i nagrywanie jest w sumie ok, to przycisk od wifi ma jakieś problemy.
Rzecz wkurzająca, czyli nagrywanie w pętli. Jak producent mówi tak też jest, z jednym szczegółem. Nadpisywanie działa tylko jak kamera jest podłączona do ładowarki, czyli wariant samochodowy. Kiedy leci z baterii po zapełnieniu karty (32GB to 5 godzin zapisu przy powyższej rozdzielczości) wywala komunikat o pełnej karcie i robi sobie wolne.
Ostania rzecz jest wręcz nie do uwierzenia, każda wymiana baterii to reset daty i godziny.
Wifi nie używam, data jest dla mnie nieistotna ale "pętla" troszkę mnie zmartwiła czyli z mojego punktu widzenia jedyny istotny minus.
Na chwile obecną jestem bardzo zadowolony.  :oki:

Offline green_ninja

• Suzuki GSX 1250 FA 2014
  • 220 km/h
  • Black Suzuki POWER!!! LwG!
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 27, 2016, 10:49:50 am »
Dobrze jest  :oki:

“ Naszym zadaniem życiowym nie jest prześciganie innych, lecz pokonywanie samych siebie. ”

Offline Kriss752

• BMW F800GS, HUSQVARNA TE449
  • 300 km/h
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 02, 2016, 18:36:35 pm »
Jest dobrze. Pamiętam, że ten pierwszy model nie zachwycał, ale tej niczego nie brakuje. Jest bardzo dobrze :thumbup:
U nie były tez problemy z montażem bo mulił komp i strasznie długo ładował, ale teraz robię to w MPEG4 i jest zdecydowanie szybciej bez utraty jakości.
Musze nadal zadowolić się swoją starą wysłużoną GoPro HERo 2. Używki już po 399 na allegro chodza, ale dopóki nie padnie to będe jej używał :)
WSK 125, ETZ 250 X2, CZ 250CROSS, SUZUKI RM 125, GSX-R 750 K6, GSXR-750 K8, KTM EXC-450 2009, XT600 93, GSR 750 2011, BMW F800GS 2009, SUZUKI DR 650 1995, DRZ 400 2003, HUSQVARNA TE 449 2011

mirek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 01, 2016, 14:27:52 pm »
Wczoraj Alien pytał o to, jak 5050+ robi fotki.