Maja 02, 2026, 20:05:23 pm

Autor Wątek: Interkom SENA SMH5 FM DUAL - recenzja (sklep MS Moto)  (Przeczytany 26137 razy)

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
Interkom SENA SMH5 FM DUAL - recenzja (sklep MS Moto)
« dnia: Marca 02, 2016, 23:36:12 pm »
Dziś otrzymałem (już drugi raz  :thumbup:) paczkę z interkomem/interkomami.
Krótka historia:
Za pierwszym razem dostałem nie ten zestaw co zamówiłem, a mianowicie. Zamówiłem zestaw Sena SMH5 Dual (zasięg 400m) z dwoma mikrofonami a dostałem tylko jeden. Po rozmowie telefonicznej, (pan oddzwonił), ładnie przyznał się do pomyłki, ale stwierdził też, że niestety nie posiada na stanie takiego zestawu jak chciałem i żeby wybrnąć z sytuacji polecił mi model wyżej, czyli Sena SMH5-FM Dual (zasięg 700m + radio FM). Cena takiego zestawu 1200 pln (na aukcjach są pojedyncze z jednym micro za 549). No i żeby było sprawiedliwie różnicę w cenie podzielił na pół. Wiadomo, że żeby się dogadać pasować musi obu stronom, więc zgodziłem się na małą dopłatę. Wysłałem paczkę z powrotem i po 5 dniach otrzymałem poprawioną z nowym zestawem. Oczywiście w między czasie pan zadzwonił do mnie i poinformował, że otrzymał zwrot, że jest wszystko ok i że właśnie wysyła drugi zestaw, który właśnie zamontowałem i przetestowałem - na razie w domku.
Mogę świadomie polecić tego sprzedającego, wszystko ok (poza pomyłką),
Sprzedający: allegro MMargarita
Sklep: MS Moto
kontakt 10/10
czas oczekiwania 10/10 (wszystko odbyło się bezzwłocznie)
towar 10/10
podejście i chęci do dogadania się 10/10
Co do zestawu, zestaw 1 (ten odesłany) wygląda tak:

Zestaw właściwy prezentuje się podobnie:

Zawartość pudełka (to co na zdjęciu x2)

Wszystko w jak najlepszym porządku i zgodne z zamówieniem.
Montaż zestawu:
Trochę trzeba się na wypinać i powpinać wyściółki, żeby w miarę to wyglądało, przewody ładnie się rozprowadziły i ułożyły, ale jest to do ogarnięcia.
Pierwszy zestaw zamontowałem w moim kasku modułowym Grex G4.1 (czyli starszy Nolan). W kasku wszystko ładnie spasowane, miejsca na głośniki idealne, a także wyjście na pałąk mikrofonu. Oryginalny otwór na N-com'a trzeba było lekko poszerzyć, ponieważ blaszka mocująca była jakieś 2mm szersza. Uwagę trzeba zwrócić również, że Sena posiada dwa mocowania. Jedno na taśmę 3M,drugie na skręcaną blaszkę dociskową i takie rozwiązanie wybrałem.
Rzut boczny i ogólny wygląd

Rzut z dołu na zamontowany interkom

Rzut na wyjście mikrofonu

Drugi zestaw zamocowałem w kasku szczękkowym LS2

Tu montaż przebiegł podobnie, również wszystko ładnie spasowane, choć wgłębienia na słuchawki mogłyby być nieco większe. Brak wcięcia na wyjście mikrofonu nie stanowi problemu. Wszystko pasuje idealnie i ładnie wygląda.

Testy (domowe)
Sparowanie interkomu Sena z telefonem myPhone Hammer Axe LTE nie stanowi problemu, ani dla telefonu, ani dla interkomu.
Sparowanie interkomu z telefonem Sony Z3 odbyło się z małym zacięciem, łączył się z telefonem, bez funkcji rozmów (wina najprawdopodobniej po stroni Sony). Po paru próbach i ten komplet udało się sparować.
Odbieranie rozmów, regulacja głośności nie stanowi żadnego problemu.
Dźwięk czysty jak kryształ, bez zakłóceń.
Sparowanie interkomów między sobą też nie stanowi problemu. Jakość połączenia przez kilka ścian ( chyba 2 ) idealna.
Radio FM, dźwięk idealny. Trzeba tylko nauczyć się obsługi radia (parowania zresztą też). Wszystko przyjdzie z czasem i użytkowaniem.
Na razie wrażenia jak najbardziej pozytywne.
Link do skróconej instrukcji PL:
http://www.lidor.pl/media/productsattachments/lidor_motocykle_akcesoria_SENA-SMH5-FM-SKROCONA-INSTRUKCJA-OBSLUGI.pdf
Wkrótce testy drogowe (mam nadzieję). Na pewno opiszę jak sprawują się w podczas jazdy.
« Ostatnia zmiana: Marca 02, 2016, 23:43:14 pm wysłana przez Viniu »
Problemem nie jest problem.
Problemem jest twoje podejście do problemu.

https://www.youtube.com/user/TheVineks

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
Odp: Interkom SENA SMH5 FM DUAL - recenzja (sklep MS Moto)
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 02, 2016, 23:53:34 pm »
Bardzo fajna recenzja  :oki:
Ostatnio widzę, że coraz więcej intercomów na forum. Chyba też będę musiał o tym pomyśleć ;)
Viniu, a powiedz jeszcze co skłoniło Cię do wyboru akurat tego właśnie modelu/producenta?
Czysty motocykl jeździ szybciej!

mirek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 03, 2016, 00:06:05 am »
Łączy się ze Scalą?

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 03, 2016, 00:41:31 am »
Bardzo fajna recenzja  :oki:
Ostatnio widzę, że coraz więcej intercomów na forum. Chyba też będę musiał o tym pomyśleć ;)
Viniu, a powiedz jeszcze co skłoniło Cię do wyboru akurat tego właśnie modelu/producenta?
Cena do jakości nie jest zła - oczywiście alliexpres to połowię taniej ale... co tam
...a na marginesie mówiąc Gibek  :hmm:  :gwiazdki:  :popcorn:  :smoke:

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 03, 2016, 00:42:47 am »
Łączy się ze Scalą?
Jeszcze nie wiem z czym się to je, bo 1 dzień posiadam  :smoke: , dalsze testy już wkrótce  :oki:

Offline ksiegowy

• VFR800
  • 220 km/h
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 03, 2016, 07:33:11 am »
Klasa!   :thumbup:
To chyba taki sam zestaw ja Macela i Dakatsu?

Offline Derkoś

• BMW GS 900 Adv
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 03, 2016, 09:40:40 am »
Robiłem również zakupy jakiś czas temu u MSMOTO i również mogę polecić wysyłka była natychmiastowa u mnie bez pomyłki  :)

Co do intercomu osobiście uważam, że cała esencja w jeździe na motocyklu jest ten spokój nikt nic nie gada po prostu oddajesz się jeździe  :P ale z pewnością przydatna sprawa dla wielu  :) oby służyła  :thumbup: :thumbup:

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 03, 2016, 10:10:26 am »
Robiłem również zakupy jakiś czas temu u MSMOTO i również mogę polecić wysyłka była natychmiastowa u mnie bez pomyłki  :)

Co do intercomu osobiście uważam, że cała esencja w jeździe na motocyklu jest ten spokój nikt nic nie gada po prostu oddajesz się jeździe  :P ale z pewnością przydatna sprawa dla wielu  :) oby służyła  :thumbup: :thumbup:
Też cenię sobie spokój w czasie jazdy i bardzo długo analizowałem zakup. Nie kupiłem go po to, żeby gadać przez niego godzinami jak co niektórzy potrafią przez telefon, ale stwierdziłem, że są sytuacje w których jednak mi się przyda.
Pierwsza sytuacja.
Odebranie połączenia telefonicznego podczas jazdy (nie wszystkich oczywiście  :laie:)

Druga sytuacja.
Podsłuchiwanie co mówi Yanosik - przy dalszych trasach drogami krajowymi, powiatowymi lub jeszcze klasę niżej przydatne, co by nie zmniejszać za bardzo średniej prędkości przelotowej.

Trzecia  sytuacja. (która pomogła mi w zdecydowaniu się na zakup)
Podczas dłuższych wypadów/podróży, przekazywanie ważnych informacji między motocyklami lub plecakiem wiadomości typu: uważaj kupa na drodze, chce mi się sikać, przerwa na fajkę... itd.
« Ostatnia zmiana: Marca 03, 2016, 10:13:47 am wysłana przez Viniu »

Offline zibi

• BMW R NINE T URBAN G/S
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 03, 2016, 10:14:30 am »
Ja pierwszy komunikat po sparowaniu kasków który otrzymałem brzmiał: "k...a szybciej...."  :laie:

Offline Dakatsu

• DL650 śliczny troszkę niebieski :P
  • 300 km/h
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 03, 2016, 11:24:59 am »
dokładnie taki sam zestaw jak mój :)

po całym zeszłym sezonie testów również polecam!

Offline gibek73

• Suzuki DL650 V-Strom K4
  • 220 km/h
  • let's ride
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 03, 2016, 20:52:26 pm »

hehe, cieszę się że mam tu swój wkład  :naughty:
Poniekąd namówiłem Vinia, bo przeca razem ze mną będzie śmigał w tym roku np. w.... Bieszczady ?   :wings:

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 14, 2016, 14:30:26 pm »

hehe, cieszę się że mam tu swój wkład  :naughty:
Poniekąd namówiłem Vinia, bo przeca razem ze mną będzie śmigał w tym roku np. w.... Bieszczady ?   :wings:
... w Bieszczady też...  ;;)

Offline gibek73

• 220 km/h
  • let's ride
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 14, 2016, 22:56:46 pm »
Klasa!   :thumbup:
To chyba taki sam zestaw ja Macela i Dakatsu?

i Gibka

Offline ksiegowy

• VFR800
  • 220 km/h
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 14, 2016, 22:59:44 pm »
Klasa!  To chyba taki sam zestaw ja Macela i Dakatsu?

i Gibka
Taktyczne

Wysłane z mojego myPhone S-Line 16 GB przy użyciu Tapatalka

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 31, 2016, 11:16:40 am »
Pora na krótkie podsumowanie i opisanie wrażeń z użytkowania podczas jazdy.

1.   Połączenia telefoniczne
        a.   Parowanie urządzeń bez problemów, po pierwszym sparowaniu urządzenia (telefon z interkomem) łączą    się ze sobą automatycznie, wystarczy włączyć bluetooth w telefonie i interkom. O połączeniu powiadomi nas komunikat głosowy.
        b.   Odbieranie połączenia bardzo proste, jedno kliknięcie w pokrętło (nazwa producenta JOG DIAL). Odrzucenie rozmowy wciśnięcie pokrętła na 2 sek. -  rękawiczka nie robi tu problemu.
        c.   Jakość połączenia – najważniejsze – jak dla mnie wręcz idealnie, zestaw mam zamocowany do kasku otwartego i rozmowa telefoniczna przy 120 – 130 km/h jest w bardzo dobrej jakości. Przy tej prędkości muszę jednak zrobić głośniej (jeszcze nie na maksa), ponieważ kask otwarty do najcichszych nie należy. W słuchawkach słychać wyraźnie, bez szumów, trzasków itp. Mój rozmówca twierdzi, że u niego też jest idealnie, co prawda słychać, że rozmowa nie jest bezpośrednio przez telefon tylko przez jakiś zestaw, ale również nie ma zakłóceń. Przy mniejszych prędkościach muszę robić ciszej, obsługa pokrętła głośności w rękawiczkach nie stanowi najmniejszego problemu. Pokrętło jest duże i łatwo wyczuwalne.
         d.   Połączenie z nawigacją w telefonie i Yanosikiem – po sparowaniu urządzeń po prostu włączamy w telefonie co chcemy i śmiga.
     2.   Połączenia między interkomami
        a.   Parowanie urządzeń między sobą nie jest kłopotliwe, sparowanie jednego zestawu nie trwa długo, za to na sparowanie czterech potrzeba trochę czasu. Urządzenia zapamiętuje sparowania podobnie jak sparowany telefon. Wystarczy włączyć dwa interkomy – taki Plug&Play.
        b.   Przełączanie między interkomami podobnie jak w przypadku obsługi połączeń telefonicznych odbywa się za pomocą pokrętła (jego wciskania) i nie stanowi problemu.
        c.   Połączenie z plecakiem – tu mam pewne uwagi, najprawdopodobniej jest to wina kasku plecaka (może otwartych wlotów powietrza, ustawienia mikrofonu lub czegoś innego – muszę dokładnie się temu przyjrzeć przy następnej jeździe). Powyżej 100 – 110 km/h słyszę szum powietrza w głośnikach (czyli z mikrofonu drugiego interkomu). Da się rozmawiać, lecz najlepiej zwolnić do 100 km/h lub oczywiście mniej a jak się nie rozmawia to lepiej rozłączyć.
        d.   Połączenie z innym motocyklistą – tu problem szumu powyżej 100 – 110 km/h nie występował lub był na tyle mały, że nie zwróciłem uwagi. Jakość połączenia bardzo dobra. Uwagi można mieć jedynie co do zasięgu interkomów. Producent deklaruje 700m i na deklaracji się kończy. Testowana na prostych odcinkach drogi odległość oczywiście +/- i zdarzały się puszki między nami wynosi:
       •   Jakość idealna – do 200 metrów
       •   Jakość dobra – 200 do 300 metrów
       •   Jakość średnia/zadawalająca 250/300 do 400 metrów
       •   Da się pogadać, ale szału nie ma – 400 do 500 metrów
       •   Powyżej 500 metrów ciężko stwierdzić 
     3.   Sterowanie głosowe – nie testowałem
     4.   Radio FM – nie testowałem
     5.       Sparowanie nawigacji - nie testowałem
« Ostatnia zmiana: Marca 31, 2016, 11:18:56 am wysłana przez Viniu »