Dziś otrzymałem (już drugi raz

) paczkę z interkomem/interkomami.
Krótka historia:
Za pierwszym razem dostałem nie ten zestaw co zamówiłem, a mianowicie. Zamówiłem zestaw Sena SMH5 Dual (zasięg 400m) z dwoma mikrofonami a dostałem tylko jeden. Po rozmowie telefonicznej, (pan oddzwonił), ładnie przyznał się do pomyłki, ale stwierdził też, że niestety nie posiada na stanie takiego zestawu jak chciałem i żeby wybrnąć z sytuacji polecił mi model wyżej, czyli Sena SMH5-FM Dual (zasięg 700m + radio FM). Cena takiego zestawu 1200 pln (na aukcjach są pojedyncze z jednym micro za 549). No i żeby było sprawiedliwie różnicę w cenie podzielił na pół. Wiadomo, że żeby się dogadać pasować musi obu stronom, więc zgodziłem się na małą dopłatę. Wysłałem paczkę z powrotem i po 5 dniach otrzymałem poprawioną z nowym zestawem. Oczywiście w między czasie pan zadzwonił do mnie i poinformował, że otrzymał zwrot, że jest wszystko ok i że właśnie wysyła drugi zestaw, który właśnie zamontowałem i przetestowałem - na razie w domku.
Mogę świadomie polecić tego sprzedającego, wszystko ok (poza pomyłką),
Sprzedający: allegro MMargarita
Sklep: MS Moto
kontakt 10/10
czas oczekiwania 10/10 (wszystko odbyło się bezzwłocznie)
towar 10/10
podejście i chęci do dogadania się 10/10
Co do zestawu, zestaw 1 (ten odesłany) wygląda tak:

Zestaw właściwy prezentuje się podobnie:

Zawartość pudełka (to co na zdjęciu x2)

Wszystko w jak najlepszym porządku i zgodne z zamówieniem.
Montaż zestawu:
Trochę trzeba się na wypinać i powpinać wyściółki, żeby w miarę to wyglądało, przewody ładnie się rozprowadziły i ułożyły, ale jest to do ogarnięcia.
Pierwszy zestaw zamontowałem w moim kasku modułowym Grex G4.1 (czyli starszy Nolan). W kasku wszystko ładnie spasowane, miejsca na głośniki idealne, a także wyjście na pałąk mikrofonu. Oryginalny otwór na N-com'a trzeba było lekko poszerzyć, ponieważ blaszka mocująca była jakieś 2mm szersza. Uwagę trzeba zwrócić również, że Sena posiada dwa mocowania. Jedno na taśmę 3M,drugie na skręcaną blaszkę dociskową i takie rozwiązanie wybrałem.
Rzut boczny i ogólny wygląd

Rzut z dołu na zamontowany interkom

Rzut na wyjście mikrofonu

Drugi zestaw zamocowałem w kasku szczękkowym LS2

Tu montaż przebiegł podobnie, również wszystko ładnie spasowane, choć wgłębienia na słuchawki mogłyby być nieco większe. Brak wcięcia na wyjście mikrofonu nie stanowi problemu. Wszystko pasuje idealnie i ładnie wygląda.
Testy (domowe)
Sparowanie interkomu Sena z telefonem myPhone Hammer Axe LTE nie stanowi problemu, ani dla telefonu, ani dla interkomu.
Sparowanie interkomu z telefonem Sony Z3 odbyło się z małym zacięciem, łączył się z telefonem, bez funkcji rozmów (wina najprawdopodobniej po stroni Sony). Po paru próbach i ten komplet udało się sparować.
Odbieranie rozmów, regulacja głośności nie stanowi żadnego problemu.
Dźwięk czysty jak kryształ, bez zakłóceń.
Sparowanie interkomów między sobą też nie stanowi problemu. Jakość połączenia przez kilka ścian ( chyba 2 ) idealna.
Radio FM, dźwięk idealny. Trzeba tylko nauczyć się obsługi radia (parowania zresztą też). Wszystko przyjdzie z czasem i użytkowaniem.
Na razie wrażenia jak najbardziej pozytywne.
Link do skróconej instrukcji PL:
http://www.lidor.pl/media/productsattachments/lidor_motocykle_akcesoria_SENA-SMH5-FM-SKROCONA-INSTRUKCJA-OBSLUGI.pdfWkrótce testy drogowe (mam nadzieję). Na pewno opiszę jak sprawują się w podczas jazdy.