Wrze¶nia 05, 2026, 09:47:13 am

Autor W±tek: Oflag 64' - byÅ‚y obóz jeniecki w Szubinie  (Przeczytany 6163 razy)

Offline Kuba80

• Yamaha Tracer 900
  • 120 km/h
  • Wiadomo¶ci: 278
  • P³eæ: Mê¿czyzna
  • EAT MORE FLIES
Oflag 64' - były obóz jeniecki w Szubinie
« dnia: Kwietnia 14, 2023, 13:35:33 pm »
https://szubin.pl/oboz-jeniecki.html
Nie byłem, nie widziałem. Nie ma tam nic do zwiedzania, ale sama świadomość stanąć w tym miejscu, gdzie
" WÅ›ród jeÅ„ców byÅ‚ m.in. podpuÅ‚kownik John K. Waters - zięć generaÅ‚a George`a S. Pattona. " i gdzie " Przed dawnym obozem stoi pomnik „UpamiÄ™tnienie Miejsca MÄ™czeÅ„stwa”. Obok niego znajduje siÄ™ tablica poÅ›wiÄ™cona podpuÅ‚kownikowi Johnowi H. Van Vlietowi Jr. i kapitan Donaldowi B. Stewartowi, którzy wiosnÄ… 1943 r. byli Å›wiadkami ekshumacji masowych grobów polskich oficerów w Lesie KatyÅ„skim. Po wizycie w Katyniu, obaj zostali osadzeni w Oflagu 64 i przebywali tam do koÅ„ca istnienia obozu. "  to jest COÅš.
EAT MORE FLIES!

Offline Kazek

• 180 km/h
  • Wiadomo¶ci: 628
Odp: Oflag 64' - były obóz jeniecki w Szubinie
« Odpowied¼ #1 dnia: Kwietnia 14, 2023, 16:21:27 pm »
Obecnie teren "poprawczaka" 😊

Offline martinez

• BMW k1200R Sport
  • 300 km/h
  • Wiadomo¶ci: 2932
« Odpowied¼ #2 dnia: Kwietnia 14, 2023, 20:35:02 pm »
poprawczak to już tam jest długo . W tej okolicy było kilka obozów jenieckich ,ale aliantów traktowano lepiej niż polaków czy ruskich

Offline Kazek

• 180 km/h
  • Wiadomo¶ci: 628

Offline Duch

• KMZ K-650, Honda XL600V Transalp, Suzuki DL AL7 650XT V-Strom [R.I.P.], BMW F900GS Adv
  • Administrator
  • 300 km/h
  • Wiadomo¶ci: 12850
« Odpowied¼ #4 dnia: Kwietnia 14, 2023, 22:51:33 pm »
poprawczak to już tam jest długo . W tej okolicy było kilka obozów jenieckich ,ale aliantów traktowano lepiej niż polaków czy ruskich

Więzienie w nieodległych Potulicach to też teren dawnego obozu...
Yet you can't get a promotion, you won't retire, and despite your best efforts, you refuse to die.

Offline Kuba80

• Yamaha Tracer 900
  • 120 km/h
  • Wiadomo¶ci: 278
  • EAT MORE FLIES
« Odpowied¼ #5 dnia: Kwietnia 15, 2023, 15:16:25 pm »

A to też ciekawa sprawa, słuchałem jakiejś audycji dotyczącej robotników przymusowych podczas 2WŚ. Niemcy próbowali przymuszać do czegoś Brytoli, a ci, w skrócie, się postawili, że za ciężko, że oni są oficerami itp. W skrócie - ni chuja. Niemcy po prostu zgłupieli, z tego osłupienia, nawet ich nie rozstrzelali...
Nie mogę w tej chwili znaleźć szczegółów.

Znalazłem za to artykuł o jeńcach włoskich na Dolnym Śląsku:
"Komando w Schweidnitz liczyÅ‚o 500 wÅ‚oskich jeÅ„ców, pracujÄ…cych w zakÅ‚adach, gdzie byÅ‚y budowane i remontowane wagony. Informacje na temat ich sytuacji i warunków pracy znamy jedynie z przekazu pisarza LesÅ‚awa M. Bartelskiego, który po upadku Powstania Warszawskiego zostaÅ‚ wywieziony do Schweidnitz. WedÅ‚ug niego WÅ‚osi „[…] na warunki w Åšwidnicy nie narzekali, kuchniÄ™ mieli wÅ‚asnÄ…, potrawy mÄ…czno-owocowe […]. WÅ›ród nich byÅ‚o sporo inteligentów, zwykÅ‚ych żoÅ‚nierzy, którzy po odsÅ‚użeniu pewnej iloÅ›ci miesiÄ™cy mogli siÄ™ zgÅ‚aszać do szkół oficerskich. WÅ‚osi pracowali źle, nie chciaÅ‚o im siÄ™ pracować, okupowali latryny fabryczne, siedzÄ…c w nich po parÄ™ godzin i ćmiÄ…c papierosy, których dostawaliÅ›my po dwie sztuki dziennie na przydziaÅ‚”21."
źródło: https://www.cmjw.pl/gfx/cmjw/userfiles/_public/lrm/lrm_33/lrm_33-str.59.pdf
EAT MORE FLIES!

Offline Rotmistrz

• BMW F750GS Tabun
  • 220 km/h
  • Wiadomo¶ci: 1831
« Odpowied¼ #6 dnia: Kwietnia 15, 2023, 16:06:48 pm »
Różnice w traktowaniu Brytyjczyków, Francuzów czy Włochów w porównaniu do Polaków czy Rosjan wynikała przede wszystkim z podejścia idoologicznego. III Rzesza zakładała w przyszłości współpracę z nacjami zachodnimi, które uważano w zasadzie za równe rasie aryjskiej, podczas gdy Słowian (może poza Czechami) traktowano jako podludzi, przeznaczonych w większości do wymordowania, a pozostali przy życiu mieli pracować dla 1000-letniej Rzeszy.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka