Dziś nastał ten dzień i po trzech tygodniach oczekiwania dostałem telefon o możliwości odebrania kasku jakim jest dokładnie Schuberth C3 Pro Matt Fluo Yellow Europe.
Porównanie jest średnio miarodajne ponieważ jest to typowo kask turystyczny, a shoei jest kaskiem sportowym jednakże jest to nowe doświadczenie
WagaWedług producenta Shoei xr1100 waży 1330g, a Schubert 1570g, początkowo gdy przesiadłem się z shoei'a było czuć większą wagę schubertha jednak po kilku kilometrach już zapomniałem o tym i nie sprawiało to jakiegoś dyskomfortu
Aerodynamika oraz głośność Tutaj wygrywa Schuberth, firma ta chwali się tym, że jest to jeden z najcichszych modeli kasku na rynku i trzeba przyznać, że jest to zauważalne w porównaniu z xr1100. Już samo włożenie kasku dało wrażenie bardziej wytłumionych wydechów w mojej VFR i podczas jazdy również jest odczuwalne

Na wizjerze zamontowano coś na wzór "ząbków" które niby mają poprawiać aeroakustykę, nie wiem czy jest to ich robota czy górnego wlotu powietrza, ale w jednej z pozycji na moim motocyklu jest słyszalny świst, który potrafi po chwili być wkurzający
Wentylacja
Tutaj starcie zdecydowanie wygrywa shoei xr1100 w nim podczas jazdy z otwartymi wlotami powietrza miałem wrażenie, że jadę bez wizjera tak "wiało" czego nie można się dziwić w końcu jest to kask sportowy i wentylacja musi być na najwyższym poziomie

, w schubercie jadąc czułem jedynie lekki powiew powietrza, który wątpię aby coś dał jadąc w upalne dni. (Tutaj daję szanse jeszcze szubertowi bo nie poznałem go do końca, może źle coś ustawiam)
Komfort Wyściółka w shoei'u jest wygodna, jednak w schubercie jest ona dużo bardziej miękka i komfortowa przez co kask bardzo wygodnie "siedzi" na głowie

Podsumowanie:Shoei'a xr1100 kupiłem 4 lata temu gdy zaczynałem zabawę w motocykle i tak naprawdę myślałem, że polecę w sporty jednak życie zweryfikowało i bardziej mnie ciągnie do coraz dalszych tras o różnych porach dnia i nocy dlatego min. brak blendy w shoei'u był głównym bodźcem do zmiany kasku.
XR1100 tak czy siak bardzo polecam, jest super kaskiem i mam do niego wielki sentyment i pewnie nie raz jeszcze go założę do szybszej zabawy

Tyle mogę napisać na szybko po pokonaniu pierwszych 100 km w schubercie c3 pro, dam znać za jakiś czas więcej na temat tego zakupu