Maja 02, 2026, 23:52:23 pm

Autor Wątek: Odzież na motocykl ogrzewana elektrycznie - ciepło cały rok!  (Przeczytany 30651 razy)

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
Odzież na motocykl ogrzewana elektrycznie - ciepło cały rok!
« dnia: Października 25, 2014, 14:56:48 pm »
Jakiś czas temu miałem do czynienia z ogrzewaną elektrycznie kamizelką, którą miałem okazję testować. Biorąc pod uwagę aktualne temperatury, pomyślałem, że napiszę dwa słowa na temat elektrycznego ogrzewania, które tak naprawdę przy motocyklach, ma bardzo szeroką możliwość zastosowania. Z założenia pomysł jest taki, aby pod kurtkę i ocieplacz, najlepiej na bieliznę termoaktywną (nigdy na gołe ciało!) dołożyć kamizelkę, koszulkę lub bluzę, która wyposażona jest w specjalny drut grzewczy wszyty do jej wnętrza.

Standardowe zestawy składają się z odpowiedniego "ciucha" oraz okablowania. Przy czym jako źródła zasilania możemy użyć zewnętrznego akumulatora skowanego w kieszeni, a w przypadku motocykla zwykłego przewodu do podłączenia do gniazda zapalniczki (to znacznie obniża nam koszty użytkowania). Przykładowe rozwiązania dostarczane przez firmę "Klan" można zobaczyć poniżej (szczegóły na stronie http://www.elektrociuchy.pl/ ):

Standardowa kamizelka docieplająca:

Bluza docieplająca (ogrzewane są również rękawy):

Ogrzewane kalesony:

Elektryczne rękawice motocyklowe:

Zestaw akumulatorowy z ładowarką:

Standardowy przewód zasilający z gniazda zapalniczki:

Jak wspomniałem, kiedyś miałem okazję testować już rozwiązania tej firmy. Używałem wówczas najprostszej kamizelki "slim" ogrzewającej korpus. Sprzęt zasilany był z akumulatora zewnętrznego, gdyż stosowałem go do nurkowania. Jakkolwiek wrażenia ogólne są myślę spójne, dlatego też poniżej kopiuję informacje na temat tego testu:

Od pewnego czasu zacząłem przyglądać się różnym ciekawostkom i rozwiązaniom spod znaku „elektryczne ogrzewanie”. Pomyślałem, że rozpocznę taki wątek, bo może ktoś też stoi przed dylematem zakupu czegoś podobnego.

Do tematu ogrzewania podchodziłem dość sceptycznie, choćby ze względu na fakt, iż odpowiednio dobrane ocieplacze wydają się być w miarę wystarczające, a dodatkowo wszystkie te elektryczne systemy i kabelki na pierwszy rzut oka wyglądają na dość skomplikowane i niewygodne w użyciu. Biorąc jednak pod uwagę zimową aurę, pomyślałem, że warto w końcu wypróbować tego typu rozwiązanie w praktyce.

Wstępne założenia sprzętowe w moim wypadku były następujące:
- system możliwie jak najprostszy i oparty o jeden element grzewczy (kamizelka)
- zasilanie wewnętrzne
- rozsądna cena

W związku z powyższym, moją uwagę zwróciły produkty Sea Monster oraz Klan. Ostatecznie wybór padł na drugiego producenta, ze względu na to, iż w tym wypadku kamizelka wydaje się być prostsza w budowie, a dodatkowo elementy grzewcze są na całej jej powierzchni (w przypadku standardowych 2 paneli grzewczych Sea Monstera, jest to ogrzewanie bardziej punktowe). Dodatkowo różnica cenowa okazała się dość znacząca.

W zestawie prócz oczywiście kamizelki, otrzymujemy akumulator z ładowarką oraz pilot (włącznik), pozwalający ustawić moc na 60% lub 100%. Pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne – kamizelka jest mięciutka i dobrze dopasowuje się do ciała, bezproblemowo układając się pod ocieplaczem. Akumulator pomimo sporej pojemności (8 Ah) jest mały, lekki i bez problemu mieści się w bocznej kieszeni. Minusem jest brak stabilizacji kamizelki w kroku, przez co może podsuwać się do góry (z tego co widzę, są już nowsze wersje kamizelek posiadające taką stabilizację ale za to ich cena jest wyższa). Trzeba też uważać na ładowarkę, gdyż z obu stron (do akumulatora i zasilacza) posiada takie same gniazda, przez co można przez nieuwagę podłączyć ją na odwrót. W sumie nie wiem czy grozi to czymś poważniejszym niż tylko nienaładowaniem akumulatora. Kamizelka ma moc 45 W i przy akumulatorze 8Ah może pracować na pełnej mocy nieco ponad 2 godziny. W przypadku ustawienia więc na 60% powinniśmy uzyskać coś między 3 a 4 godziny pracy.

Test praktyczny:
Najpierw ubieranie - idzie szybko i bezboleśnie, przekłada się kamizelkę przez głowę i stabilizuje rzepami na wysokości pasa. Pod kamizelka miałem polarową bieliznę termokatywną Grene. Wszystko ładnie się ułożyło, nic nie gniotło, a kamizelka była zupełnie niewyczuwalna. Przy tej okazji warto wspomnieć, że te kamizelki produkowane są w trzech rozmiarach i warto dobrze się zastanowić która będzie nam pasować najlepiej. Są one duże, tak, że ja przy wzroście 180 cm i wadze nieco ponad 70 kg, zakupiłem najmniejszą, czyli XS-S i jest w sam raz. Akumulator poszedł w kieszeń boczną i był niewyczuwalny, a przewody ładnie się ułożyły.

Ogrzewanie włączyłem od razu na 100% mocy. Odczucia bardzo przyjemne - brak jakichkolwiek oznak chłodu i bardzo przyjemne ciepło (takie idealne, nie za gorące) przy bardzo niskich temperaturach zewnętrznych. Jeśli bylibyśmy ubrani ciepło, niższy poziom mocy też powinien zdecydowanie wystarczyć. Kamizelka bardzo dobrze sprawowała się także pod polarem i kurtką. Akumulator mieści się bez problemu w kieszeni spodni, a ogrzewanie sprawiło, że pogaduchy na świeżym powietrzu nadal odbywały się w ciepełku.

« Ostatnia zmiana: Lutego 14, 2015, 21:41:16 pm wysłana przez KSD »
Czysty motocykl jeździ szybciej!

Offline Hubertus

• Jawa 634 Vape + Velorex 562 Kawasaki GPz 750 KZ 750E
  • 120 km/h
  • I'm a Rocker...
    • rumble garage
Odp: Odzież ogrzewana elektrycznie - ciepło cały rok!
« Odpowiedź #1 dnia: Października 25, 2014, 23:50:14 pm »
Fajna sprawa, tylko ten pobór prądu jest jednak duży. W moim zaprzęgu prądnica ma 200W. Kamizelka 45W + obowiązkowe oświetlenie to będzie jakieś 80W, do tego grzane manetki to znowu 15W to już jest 140W. Do tego układ zapłonowy weźmie swoje i w zasadzie już ładowania nie ma...
Jawa 634 Vape + Velorex 562 (zaprzęg) - stworzona, by cieszyć
Kawasaki GPz 750 KZ 750E

Offline Duch

• KMZ K-650, Honda XL600V Transalp, Suzuki DL AL7 650XT V-Strom [R.I.P.], BMW F900GS Adv
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #2 dnia: Października 26, 2014, 00:38:44 am »
ja mam tylko 150W, bez luksusu grzanych manetek więc też nie dla mnie takie wodotryski, chociaż sezon kończę w na początku grudnia a zaczynam w lutym.
Yet you can't get a promotion, you won't retire, and despite your best efforts, you refuse to die.

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #3 dnia: Października 26, 2014, 02:33:45 am »

Faktycznie pobór prądu jest dość spory jeśli kamizelka pracuje na pełnej mocy i nie zawsze da się to "obsłużyć". Jakkolwiek pewnym rozwiązaniem jest to, że standardowy regulator dołączany do zestawu umożliwia przełączanie grzania w dwóch trybach albo na 100% mocy albo na 60%. W tym drugim przypadku już więc nie jest tak źle i niemal na każdym motocyklu jest to chyba do ogarnięcia. Opcjonalnie widzę, że jest też do kupienia przełącznik z płynną regulacją mocy (to chyba jakaś nowość, bo wcześniej tego nie widziałem). Co prawda droższe rozwiązanie ale eliminuje problem zupełnie - kwestia tylko tego czy kamizelka pracująca na 20% czy 30% swojej mocy będzie odpowiednio wydajna.

Offline Hubertus

• 120 km/h
  • I'm a Rocker...
    • rumble garage
« Odpowiedź #4 dnia: Października 26, 2014, 09:15:08 am »
60% z 45W to nadal jest coś koło 30W, tak licząc na szybko. Czyli jednak nadal sporo. W mieście nawet przy 200-watowej prądnicy i tak prądu braknie (światło stop to  moim przypadku 2x15 W, kierunkowskaz 2x21W).
Te 10 czy 20% mocy może i mieć sens, ale po rozgrzaniu wcześniej kamizelki na 100% mocy. Coś jak w grzanych manetkach-moje, po włączeniu, przez pierwszą minutę pobierają aż 60W, potem już tylko 15W, bo tyle wystarcza do podtrzymania (więc z garażu toczę się bez świateł).
W zeszłym roku sezon skończyłem pod koniec grudnia, jakoś po świętach. Rozpocząłem drugiego czy trzeciego lutego.
Kawasaki GPz 750 KZ 750E

Offline Wodzu

• GSX 750 F
  • 220 km/h
« Odpowiedź #5 dnia: Października 26, 2014, 15:42:34 pm »
Fajna sprawa, tylko ten pobór prądu jest jednak duży
No bez "jaj", 45 W to naprawdę nie dużo jak za ogrzewanie tak sporej powierzchni, jak ciało człowieka. Zwykła żarówka halogenowa H4 bierze więcej, bo 55W. Alternatory nowoczesnych motocykli turystycznych bez problemu sobie poradzą z takim obciążeniem.

Offline Hubertus

• 120 km/h
  • I'm a Rocker...
    • rumble garage
« Odpowiedź #6 dnia: Października 26, 2014, 19:01:27 pm »
No bez "jaj", 45 W to naprawdę nie dużo jak za ogrzewanie tak sporej powierzchni, jak ciało człowieka. Zwykła żarówka halogenowa H4 bierze więcej, bo 55W. Alternatory nowoczesnych motocykli turystycznych bez problemu sobie poradzą z takim obciążeniem.

Dowcip polega na tym, że te nowoczesne motocykle turystyczne raczej sporadycznie jeżdżą po "białym", stare zaprzęgi natomiast dosyć często.
Przy temperaturach oscylujących w okolicy "zera" takie wynalazki nie są mi jakoś specjalnie potrzebne. Gdy jest jednak "minus ileśtam" to taki gadżet byłby całkiem przydatny. Niemniej, dla motocykli, które poradzą sobie ze śniegiem i lodem, pobór prądu jest zbyt duży.
Kawasaki GPz 750 KZ 750E

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #7 dnia: Października 26, 2014, 19:32:55 pm »

No to może rzeczywiście rozwiązaniem byłoby stosowanie włącznika o płynnej regulacji mocy i użytkowania tego w systemie 100% mocy przez chwilę (na dobre rozgrzanie się), a później podtrzymanie na np. 20%.

Ewentualnie ten system z akumulatorem zewnętrznym - można się dogrzewać skokowo - np. kilka sesji po pół godziny lub, że tak powiem chwilowo "na żądanie" jak się zrobi zbyt zimno. Jeśli jesteśmy dobrze ubrani, to to ciepło nam tak szybko nie ucieknie i takie chwilowe dogrzewania mogą w zupełności wystarczyć.

Offline Hubertus

• 120 km/h
  • I'm a Rocker...
    • rumble garage
« Odpowiedź #8 dnia: Października 26, 2014, 19:42:07 pm »

No to może rzeczywiście rozwiązaniem byłoby stosowanie włącznika o płynnej regulacji mocy i użytkowania tego w systemie 100% mocy przez chwilę (na dobre rozgrzanie się), a później podtrzymanie na np. 20%.

Tylko trzeba by to przetestować, czy zdaje egzamin (i w jakich temperaturach). Ewentualnie zapytać producenta, czy dobrze kombinujemy.

Ewentualnie ten system z akumulatorem zewnętrznym - można się dogrzewać skokowo - np. kilka sesji po pół godziny lub, że tak powiem chwilowo "na żądanie" jak się zrobi zbyt zimno. Jeśli jesteśmy dobrze ubrani, to to ciepło nam tak szybko nie ucieknie i takie chwilowe dogrzewania mogą w zupełności wystarczyć.

Ten akumulator to podejrzewam że jest dla narciarzy, nurków i wszystkich tych, którzy odcięci są od prądnicy/alternatora. Motocyklista, jeśli już dobrze się opaździerzy przed zimnem, to nie sądzę żeby zsiadł z moto prędzej niż po kilku/kilkunastu godzinach. Z tym dogrzewaniem się przez chwilę to może być niegłupi pomysł, ale to także trzeba by przetestować.
Kawasaki GPz 750 KZ 750E

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #9 dnia: Października 26, 2014, 21:17:52 pm »
Ten akumulator to podejrzewam że jest dla narciarzy, nurków i wszystkich tych, którzy odcięci są od prądnicy/alternatora.

Tak, tak, zdecydowanie. To rozwiązanie dla tych którzy nie mają innego wyjścia jeśli chodzi o dostęp do prądu. Wiem, że np. pracownicy lotnisk którzy pracują na zewnątrz (w obrębie pasa startowego) wyposażeni są zimą w takie elektrociuchy z akumulatorami. To też byłoby fajne rozwiązanie dla np. pracowników przeprowadzających dzieci przez przejścia dla pieszych przy szkołach - w zimie nie mają lekko. Dla nas z pewnością wersja z zasilaniem z gniazda zapalniczki jest dużo lepszą opcją. Po pierwsze dużo niższe koszty (akumulator to kilka stów), a po drugie co by nie było, stały dostęp do zasilania (akumulator starczy tylko na 2-4 godziny zależnie od ustawionej siły grzania).

Offline Wodzu

• GSX 750 F
  • 220 km/h
« Odpowiedź #10 dnia: Października 28, 2014, 20:46:24 pm »
W ostatniej gazetce Lidla namierzyłem ciekawostkę pasującą do tego tematu  :)

Elektrycznie podgrzewane wkładki do butów:

- możliwość indywidualnego przycinania od rozmiaru 48 do 36
    - do wyboru 2 stopnie ogrzewania z dwukolorowym wskaźnikiem funkcji LED
    - praca za pomocą 2 wytrzymałych akumulatorów 3,6V Ni MH (każdy po 1400 mAh)
    - z uchwytami do zamocowania przy cholewce
    - łatwa obsługa dzięki przyciskowi
    - z zasilaczem i 2 kablami do ładowania
    - czas pracy przy maksymalnym poziomie grzania: ok. 5 godzin,
    - przy minimalnym poziomie: ok. 7,5 godziny
    - czas ładowania: ok. 6,5 godzin
    - gwarancja: 3 lata

Link: http://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?action=showDetail&id=23950

Offline hagewa

• yamaha ybr 125
  • 300 km/h
« Odpowiedź #11 dnia: Października 28, 2014, 20:48:41 pm »
Powoli robi się z motocyklisty robocop  ;;)

Offline Hubertus

• 120 km/h
  • I'm a Rocker...
    • rumble garage
« Odpowiedź #12 dnia: Października 28, 2014, 21:21:18 pm »
Powoli robi się z motocyklisty robocop  ;;)

To jedno, ale z tyloma gadżetami to chyba będzie trzeba wozić ze sobą agregat prądotwórczy, bo pewnie nawet

(...)
Alternatory nowoczesnych motocykli turystycznych (...)

mogą sprawie nie podołać.

Tak przy okazji: czy możemy uściślić, co rozumiemy pod pojęciem "nowoczesnego motocykla turystycznego"?
Kawasaki GPz 750 KZ 750E

Offline Wodzu

• GSX 750 F
  • 220 km/h
« Odpowiedź #13 dnia: Października 28, 2014, 21:39:48 pm »
Skoro poruszamy dalej temat wydajności prądowej alternatorów, to pewnym rozwiązaniem może być wymiana wszystkich żarówek (oprócz głównej światła mijania/drogowego) na ich odpowiedniki LED. Żarówki diodowe na ogół mają około 10-krotnie mniejszy pobór prądu, więc w sumie sporo watów można zaoszczędzić. Minusem może być fakt, że LEDy praktycznie nie wytwarzają ciepła, więc w zimowych warunkach nie rozmrożą reflektorów ;)

Offline Hubertus

• 120 km/h
  • I'm a Rocker...
    • rumble garage
« Odpowiedź #14 dnia: Października 28, 2014, 21:47:26 pm »
Nie jest to specjalnie dobre rozwiązanie w przypadku nowoczesnych prądnic, które mają to do siebie, że pracują od razu na maksymalnej wydajnosci i nadmiar prądu regulator musi usuwać, zwierając go na masę i zamieniając w ciepło.
Kawasaki GPz 750 KZ 750E