Maja 03, 2026, 01:12:17 am

Autor Wątek: Nolan N-87  (Przeczytany 15608 razy)

mirek

• Gość
Nolan N-87
« dnia: Lipca 15, 2016, 21:20:37 pm »
Nowy nabytek towarzyszy mi od kilku tygodni, więc można co nieco na ten temat skrobnąć.
Podejście do kupna kasku integralnego zacząłem od jazdy testowej X-Spirita III. Wysoka półka czyli chyba dobre odniesienie, tym bardziej że dotychczas używałem Matisse, o którym krążą legendy jaki jest głośny i Nolana N-52, czyli kask crossowy.
X-Sprit III nie był brany pod uwagę przy zakupie ale wniósł sporo. Było trzech kandydatów i wybrałem Nolana. Stosunek ceny do jakości plus moje bardzo dobre doświadczenia z kaskami Nolana, które towarzyszą mi niemal od początku motocyklowania, to podstawowe kryteria tego wyboru. Do rzeczy:

W kwestii hałasu jest poprawa w stosunku do kasku crossowego, do szczękowego to prawdziwa przepaść. Oczywiście odnosi się to do jazdy nakedem, czyli wszystko na twarz.  :bag:
Aerodynamika rewelacja, prędkości rzędu 150+ (na szwabskiej autostradzie) nie robią wrażenia, nie szarpie, nie trzeba kłaść się na moto i co ciekawe, mam wrażenie, że wtedy jest nieco ciszej. Trochę to dziwne ale tak to odbieram. Dodatkowo małe spojlery pod szczęką mające odchylać strugi powietrza od szyi. Tu będzie wiadomo jak się ochłodzi, czyli zobaczymy na jesień.

Wentylacja.

Góra działa całkiem poprawnie natomiast wlot w szczęce to rewelacja. Wyraźnie odczuwalny przepływ powietrza ale nie ma mowy o wianiu po oczach itp.

Szybka.
Zamykanie-otwieranie bardzo wygodne, "języczek" na szybce na środku więc wygoda niezależnie którą ręką chcę ją otworzyć, dodatkowo możliwość rozszczelnienia, czyli delikatny przepływ powietrza. Szyba z pinlockiem.
Blenda działa skokowo co mi akurat bardzo odpowiada.

Waga kasku to 1420g.
Bardzo dobrze wykończona wyściółka, kask stabilnie trzyma się na głowie i jest przystosowany dla okularników.

« Ostatnia zmiana: Lipca 15, 2016, 21:23:00 pm wysłana przez mirek »

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
Odp: Nolan N-87
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 16, 2016, 01:46:26 am »
Elegancki opis  :oki:
Osobiście bardzo lubię Nolany za ich dobre wykonanie i bardzo dobry stosunek jakości do ceny  :oki:
Czysty motocykl jeździ szybciej!

Offline Derkoś

• BMW GS 900 Adv
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 16, 2016, 08:18:08 am »
Nolany nawet spoko tylko ogromne skorupy mają...

mirek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 16, 2016, 08:48:03 am »
Jakieś przykłady? ;) Bo przez 20 lat nie zauważyłem...  :hmm:

Offline Patryk

• TDM 3VD
  • 120 km/h
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 16, 2016, 08:56:32 am »
Też mnie to dziwi. Szukając dla siebie kasku nie znalazłem Nolana na mój wielki baniak.

mirek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 16, 2016, 09:10:20 am »
Też mnie to dziwi. Szukając dla siebie kasku nie znalazłem Nolana na mój wielki baniak.
No dobra, jesteś tu trochę krócej to wyjaśnię. Derkoś od czasu jak powiedziałem, że wywalił w błoto 600zł za przedziurawienie tłumików, torpeduje moje wypowiedzi na temat sklepów i akcesoriów.  :laie:

Offline zibi

• BMW R NINE T URBAN G/S
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 16, 2016, 09:12:44 am »
Dobra i szczegółowa recenzja, czekamy na test długodystansowy   :smoke:

Zależy jaki rozmiar używasz. Mój były 104 mieścił się w schowku enceka, a nie każdy kask się tam mieści.

Offline Derkoś

• BMW GS 900 Adv
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 16, 2016, 14:47:51 pm »
No dobra, jesteś tu trochę krócej to wyjaśnię. Derkoś od czasu jak powiedziałem, że wywalił w błoto 600zł za przedziurawienie tłumików, torpeduje moje wypowiedzi na temat sklepów i akcesoriów.  :laie:

Heh nic z tych rzeczy Mirek :) poprostu mowię to z doświadczenia :) moja Lili ma nolana w rozmiarze s, a ja mam shoei w rozmiarze m czyli większy jakby nie patrzeć, a jej skorupa swoją wielkością mogłaby zjeść mojego shoei'a, jej głowa w nim wyglada jak obcego

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 16, 2016, 16:55:26 pm »
Też mogę potwierdzić to co wspomniał Derkoś. Nolan mojej Ani w rozmiarze XS zajmuje więcej miejsca niż mój Shoei w rozmiarze M. To pewnie kwestia modelu, niektóre po prostu mają taką trochę dziwaczną i nieco większą niż by wynikało z rozmiaru, budowę skorupy.

mirek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 16, 2016, 17:23:31 pm »
Proszę Was... Kaski gdzie robi się osobną skorupę do xs czy s nie kosztują poniżej tysiacza. Przy tych rozmiarach większość kasków wydaje się duża.

Offline Derkoś

• BMW GS 900 Adv
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 16, 2016, 18:43:41 pm »
No i dlatego napisałem, że ogólnie są to spoko kaski, mechanizmy i wykończenie adekwatne do ceny, ale rozmiar niestety dla mnie to minus i to dość spory, po pierwsze opory większe, po drugie prezencja   :bag:  :P aaa no i musze kombinować, żeby wsadzić oba kaski do kufra przez to  :)

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 16, 2016, 22:24:19 pm »
W moim przypadku minus to tylko fakt, że teraz dwa kaski nie chcą nam się zmieścić w kufrze. Wcześniej konfiguracja typu LS2 + LS2, LS2 + HJC i LS2 + SHOEI spokojnie wchodziły do 47 litrowego kufra. Obecnie SHOEI + NOLAN mi nie wchodzą. Choć tak jak wcześniej pisałem, to może być tyko i wyłącznie kwestia tego modelu (N64).

mirek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 16, 2016, 22:54:36 pm »
Krzysiu, jak zaczynałem motocyklowanie to kufer 45l ogarniał dwa kaski i sporo miejsca jeszcze było. Kaski były inne, mniejsze. Bez blendy i kilku jeszcze w sumie zbędnych bajerków i niestety gorzej chroniły głowę. Dzisiaj kufer 47l nie zawsze ogarnie dwa kaski a już w szczególności jak w grę wchodzą szczękowce.
Arku, opory i prezencja? Nie chciałbym za bardzo się wtrącać w Twoje życie intymne ale oberaj następnym razem kobietę przy zapalonym świetle.  :P Nasze dziewuszki, jak zauważysz, mają nieco inną budowę. Skupię się na górnej części, czyli nie mają tak szerokich ramion jak mężczyźni. Zgodzisz się ze mną, mam nadzieję. Dalej, jest jakaś określona grubość wyściółki kasku jeśli ma on spełniać funkcje ochronne. Jeśli zmniejszysz tą grubość o połowę to fakt, będzie ładnie, ale ten kask nie będzie wiele wart. Na szczęście producenci wiedzą, że kaski są od ochrony a nie od wyglądania. Wiem wiem, to staromodne podejście.  ;)
Jeśli chcesz mały kask to proponuję Bandita ze Storehouse. Jest cienki jak naleśnik, świetnie się prezentuje, niestety nie ma homologacji. Możesz go nabyć w Bydgoszczy.
A teraz bardzo proszę o nie zaśmiecanie tematu wydumanymi problemami.  :P
« Ostatnia zmiana: Lipca 16, 2016, 23:07:09 pm wysłana przez mirek »

Offline Derkoś

• BMW GS 900 Adv
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 17, 2016, 09:11:27 am »
Ale kto pisze o małym czy cienkim kasku ? Bo ja pisze o kasku normalnych rozmiarów, moja drobna liwka jak ubierze tego wielkiego nolana to wyglada jakby zaraz miała sie przewrócić bo ją przeważy, albo mógłbym z nim iść na zakupy i robiłby za koszyk  :) i to co piszemy to raczej nie sa wydumane problemy, bo ja kupując ostatnio kask przymierzałem go specjalnie czy wejdą dwa do kufra ;)
A wyściółka to nie jest potrzebna gruba ona jest tylko dla naszego komfortu, liczy się to co masz w środku skorupy  ;)

A nolan i inne tańsze firmy robią poprostu takie skorupy bo jest taniej wyprodukować jedna skorupę czy to dla rozmiaru xs czy xl wrzucić mniej lub więcej wyściółki dla stabilności głowy i heja idą na ilośc nie na jakość ;) dlatego kaski typu shoei, arai, schubertha są droższe bo masz rożne rozmiary skorup i kończę temat bo wyraziłem już swoje zdanie, oczywiscie temat który założyłeś i opisałeś jest bardzo fajny i z pewnością komuś kto bedzie polował na nolana sie przyda  :thumbup:

A dodam tylko jeszcze, że u mnie wybierając kask ostatnim punktem na liście był wygląd, nudzą mnie te ciagle kaski czarny połysk, biały polysk, czarny mat który sam z reszta tez miałem, 3/4 kraju jezdzi z takim malowaniem, a że ja lubię sie wyróżniać i być rozpoznawalny to jednak brałem to i rownież pod uwagę. Tak samo jest z motocyklami każdy z nas robi go pod siebie wyglądem, dlatego nie ma identycznych maszyn, ale to już odbiega od tematu każdy ma swoje priorytety :)
« Ostatnia zmiana: Lipca 17, 2016, 09:47:25 am wysłana przez Derkoś »

Offline pepee

• obecnie brak :(
  • 80 km/h
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 17, 2016, 11:00:42 am »
Kolor kasku dobrany do koloru moto  :)