Maja 03, 2026, 03:28:25 am

Autor Wątek: Opina, recenzja Buty Falco Hoot  (Przeczytany 12667 razy)

Offline zibi

• BMW R NINE T URBAN G/S
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
Opina, recenzja Buty Falco Hoot
« dnia: Marca 07, 2015, 17:15:50 pm »

Pierwszy raz buty zakupiłem w Motoakcesoriach w Bydgoszczy w połowie 2012 roku za sumę 620 PLN. Do tej pory przejechałem w nich dwa i pół sezonu nawijając w nich na motocyklu około 67 000 km. Dodatkowo jak na turystę przystało niezliczona ilość kilometrów na piechotę. Praktycznie były ze mną wszędzie gdzie się pojawiałem motocyklem. Przez ten czas poprzecierała się podeszwa i popruły trochę szycia.

Buty posiadają membranę oraz ciekawy system sznurowania co powoduje, że są naprawdę wodoszczelne. Nie znam lepszej metody zamykania buta od tej zastosowanej w tych butach. Po prostu po zaciągnięciu sznurówek noga jest ładnie i miękko otaczana wygodną skórą a gdy noga zmienia pozycję względem górnej części buta następuje lekkie naciąganie sznurówek i dopasowywanie się do układu nogi. Na uwagę zasługuje czerwona elastyczna wstawka na przodzie buta, która powoduje brak otarcia piszczeli przy długich jazdach. Ja w ten but mogę zakładać na niskie skarpetki bez obawy o otarcia.

W upalne dni w bucie panuje komfort bez nadmiernego przegrzewania, natomiast w niższych temperaturach również jest w porządku. To są moje jedyne byty na cały rok. Co najwyżej przy zerowej temperaturze trzeba założyć grubszą skarpetkę.

Należy pamiętać aby buty kupić trochę większe. Ja mam stopę o długości 27,5 cm, a wkładka w nabytych butach wynosi 28,5 cm. Pomimo faktu, iż skóra trochę się rozciągnie to i tak warto zastosować centymetr luzu.

W butach tych raz upadłem gdzie lewy podnóżek motocykla wbił się w wewnętrzną część lewej stopy (upadłem na lewą stopę). Skóra buta nie przebiła się, niestety stopa wewnątrz tak. Z buta wylałem trochę krwi, chirurg który mnie zszywał stopę stwierdził że naprawdę but się sprawił, gdyż w zwykłym miałbym miazgę z nogi.

zalety:
- wodoszczelność
- komfort w dużym zakresie temperatur
- rewelacyjne sznurowanie
- odpowiednia wysokość buta
- czerwona wstawka z przodu chroniąca piszczel przed otarciem

wad jako takich nie zauważyłem wobec czego zdecydowałem się na ponowny zakup za sumę 520 PLN

a oto buty świeżo zakupione, a pod nimi zdjęcia zużytych butów po przebiegu 67 000 km.

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
Odp: Opina, recenzja Buty Falco Hoot
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 07, 2015, 17:36:24 pm »
Zibi, bardzo fajna recenzja  :thumbup: Elegancko, że jest okazja porównać wizualnie nowe i zużyte buty. Od razu powiem, że spodziewałem się nawet gorszego ich "zajechania", bo biorąc pod uwagę co przeszły to naprawdę dały radę i nie wyglądają źle :Y System sznurowania IMHO bardzo dobry. Nie dziwię się, że kupiłeś jeszcze raz takie same.

Na podsumowanie powiem, że szukałem przez jakiś czas tych butów dla siebie ale nie mogłem znaleźć rozmiaru (namierzyłem je tylko w jednym sklepie ale cena bardzo mocno odstawała od reszty, więc sobie darowałem). Ostatnio w ogóle widzę mniej butów tego producenta w sklepach. Słyszałem jakoby dotychczasowy dystrybutor na Polskę się wycofał, co byłoby sporą stratą, bo to naprawdę solidna marka i w dobrych cenach. Miejmy nadzieję, że jak sezon się rozkręci to się jednak pojawią w sklepach w sporej ilości :oki:

Czysty motocykl jeździ szybciej!

Offline gibek73

• Suzuki DL650 V-Strom K4
  • 220 km/h
  • let's ride
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 07, 2015, 18:35:27 pm »
Podobają mi się i chyba ja za nabędę  :P
Recenzja Zibiego jest dla mnie wyznacznikiem, a dodam że znalazłem je za 410pln!!!
Na raty pociągnę  :ricky:

Offline zibi

• BMW R NINE T URBAN G/S
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 07, 2015, 19:25:57 pm »
Zapomniałem dodać do recenzji, ze w tych starych jeszcze jeżdżę, nic nie podwiewa tylko w czasie ulewy to rozszczelnienie na szwie może puszczać wodę  :oki:

Offline gibek73

• 220 km/h
  • let's ride
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 26, 2015, 23:32:09 pm »
Falco Hoot zakupione i już jeżdżone   ;D
Jak je potestuje to może coś dopisze od siebie. Na chwilę obecną za mało km na nogach żeby się wypowiadać, aczkolwiek wygodne  ;)

Offline gibek73

• 220 km/h
  • let's ride
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 02, 2015, 21:15:24 pm »
kilka setek km w nich już za mną i pierwsze wrażenia:
- zimno przy 2st C  :)  (Forma Street Evo cieplejsze)
- nie puszczają wody jak na razie, a w zasadzie od pierwszego dnia użytkowania cały czas pada, a ja cały czas w nich jeżdżę
- wygodne zakładanie i ściąganie butów (jako +)

Offline Hubertus

• Jawa 634 Vape + Velorex 562 Kawasaki GPz 750 KZ 750E
  • 120 km/h
  • I'm a Rocker...
    • rumble garage
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 04, 2015, 22:44:00 pm »
Cóż mógłbym napisać o swoich "butach motocyklowych"?  :hmm:  :bag:

Na zdjęciu: wielkie suszenie gratów po jeździe w nawałnicy w jakimś zapomnianym hoteliku "Ostatniej Nadziei". Alzacja 2011.  :PP
Jawa 634 Vape + Velorex 562 (zaprzęg) - stworzona, by cieszyć
Kawasaki GPz 750 KZ 750E

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 04, 2015, 22:47:40 pm »
Cóż mógłbym napisać o swoich "butach motocyklowych"?  :hmm:  :bag:

Myślę, że naprawdę sporo  :thumbup:
Nie wiem jak inni ale ja od dzisiaj czekam na obszerny artykuł o nich :)
Czysty motocykl jeździ szybciej!